Verzamelartikelen en tegenboeking creditnota’s

De laatste update is beschikbaar op EenvoudigFactureren met opnieuw enkele leuke wijzigingen:

Artikelen

Meerdere artikelen kunnen nu worden samengevoegd tot een nieuw verzamelartikel. Een verzamelartikel kan net als een gewoon artikel worden geselecteerd bij aanmaak van een factuur en de voorraad en prijs worden automatisch bepaald door de onderliggende artikelen.
Zo kunt u nieuwe artikelen samenstellen uit bestaande artikelen en toch een gedeelde voorraad bijhouden of kunt u een aangepaste prijs instellen voor het verzamelartikel.

Alternatief kan nu ook een artikelenlijst worden toegevoegd. Een artikelenlijst is een lijst met bestaande artikelen waarbij de afzonderlijke artikelen worden gebruikt bij toevoegen aan een factuur. Handig dus om een vaste lijst met artikelen bij te houden en toe te voegen aan een factuur.

Om een verzamelartikel of artikelenlijst toe te voegen gaat u naar het Artikelen-overzicht en klikt u op “Verzameling”.

Ook het gebruik van artikelen werd verbeterd. Zo kunt u nu tijdens het toevoegen van een artikel aan een factuur het artikel rechtstreeks wijzigen en heeft u de optie om bij het verwijderen van een factuur de gebruikte artikelen terug toe te voegen aan de voorraad.

Creditnota’s

Bij aanmaak van een creditnota kan het openstaande bedrag van de originele factuur nu automatisch worden tegengeboekt. Voordien was het nodig om dit als manuele stap uit te voeren.
Na aanmaak van de creditnota zult u hiervoor automatisch de optie krijgen indien van toepassing. Deze tegenboeking zal worden geboekt als betaling onder de nieuwe betaalwijze “Interne tegenboeking” en dit zowel bij de originele factuur als de creditnota.

Daarnaast wordt een factuur die factuurlijnen met negatieve bedragen bevat nu correct behandeld bij aanmaak van een creditnota.

Voor meer info zie: Informatie-pagina creditnota’s

Aangepaste BTW-vrijstelling

Bij toepassing van een BTW-vrijstelling moet er worden gekozen uit een vaste lijst met wettelijke BTW-vrijstellingen. Bijkomend is er nu de optie om een eigen BTW-vrijstelling toe te voegen met vaste code “NA”. De omschrijving van deze BTW-vrijstelling is vrij te kiezen en kan worden toegevoegd via “Instellingen” > “Geavanceerd” > “Aangepaste BTW-vrijstelling”.

Voor meer info rond BTW: Informatie-pagina BTW

Allerlei verbeteringen

Verder zijn ook onderstaande wijzigingen beschikbaar:

  • In het rapport “Artikeloverzicht” kan nu worden gegroepeerd per land zodat de omzet per land kan worden opgevraagd.
  • Bij het exporteren van facturen naar Excel werd het veld “Land” toegevoegd.
  • Automatische herinneringen zullen niet langer worden verzonden bij een negatief openstaand bedrag (Als een te hoge betaling werd toegevoegd).
  • De notificatie “Factuur is achterstallig” zal automatisch worden verwijderd als de factuur als betaald wordt aangeduid.
  • De nieuwe betaalwijze “Bitcoin” is beschikbaar bij registratie van een betaling.

API

Om deze wijzigingen mogelijk te maken werden volgende aanpassingen doorgevoerd aan de API:

  • Nieuw veld stockitems.type om aan te duiden dat het om een artikel, verzamelartikel of artikelenlijst gaat
  • Nieuw veld stockitems.items om de onderliggende artikelen van een verzamelartikel of artikelenlijst toe te voegen
  • Veld stockitems.tax_rate_special_status, stockitems.unit en stockitems.general_ledger_accounts bevatten nu steeds een lege tekst indien niet beschikbaar

Vragen of opmerkingen kunt u steeds doorgeven langs de servicedesk.