Vervollediging van de BTW-regeling

De verschillende BTW-percentages kunnen uiteraard reeds toegevoegd worden aan je facturen op EenvoudigFactureren.be echter zitten er in de BTW-wetgeving enkele uitzonderingen die tot nu toe nog niet konden worden ingegeven.
Bovendien werden deze uitzonderingen sinds 1/1/2013 aangepast om ze meer in overeenstemming te brengen met de BTW-wetgevingen van andere Europese landen.

Vanaf nu is het mogelijk om alle BTW-vormen te gebruiken op de website.
Echter werd er voor gekozen om enkele minder gebruikte regelingen slechts gedeeltelijk te implementeren. Om deze te gebruiken zul je ook zelf de wetgeving enigszins moeten kennen.

Daarom een kort overzicht van de huidige wetgeving:

  • Het normale toe te passen BTW-tarief is uiteraard 21%. Deze zal dan ook standaard geselecteerd staan bij een nieuw factuur-item.
  • Het verminderde tarief van 12% kan toegepast worden voor producten zoals kolen, margarine, abonnement betaaltelevisie, enz. . Zie hier een volledige lijst.
  • Het tarief van 6% is toe te passen op basisproducten en diensten met sociaal karakter (levensnoodzakelijke producten, personenvervoer en landbouwproducten). Zie hier voor een volledige lijst.
  • Er is ook een tarief met 0% maar dit kan enkel gebruikt worden bij de verkoop van kranten.
  • Bij het systeem van medecontractant dat moet gebruikt worden door aannemers die factureren naar een ander bedrijf moet er wel BTW gerekend worden maar deze mag niet op de factuur komen aangezien de ontvanger van de factuur de BTW zelf moet berekenen, afdragen en terugkrijgen.
    Sinds 2013 is de melding die hiervoor op de factuur moet komen aangepast. Je plaatst nu op de factuur ‘BTW verlegd’ eventueel met bijkomende artikel uit de wetgeving ‘KB nr. 1, art. 20’. Om deze regeling te gebruiken op de website selecteer je als BTW-optie de optie ‘Verlegd*’. Automatisch wordt hierdoor de factuurnotitie aangepast en komt er de melding ‘* Verlegd : BTW verlegd’ bij. Eventueel kun je nog manueel het artikel uit de wetgeving hieraan toevoegen.
  • Bij intracommunautaire leveringen, dit zijn goederen die je verkoopt aan een klant uit een ander EU-land, is het niet nodig om BTW te rekenen. Je plaatst dan op de factuur ‘Vrijgesteld van BTW, intracommunautaire levering’ eventueel aangevuld door het artikel uit de wetgeving ‘art. 39bis W.Btw’ of ‘art. 138 Richtlijn 2006/112/EG’. Selecteer bij het aanmaken van de factuur de BTW-optie ‘Vrijgesteld*’. Automatisch wordt er aan de factuurnotitie de melding ‘* Vrijgesteld : Vrijgesteld van BTW, intracommunautaire levering’ toegevoegd.
  • Naast leveringen van goederen in andere EU-landen is het ook mogelijk om er diensten te leveren. Op deze intracommunautaire diensten moet er wel BTW berekend worden maar deze moet niet op de factuur gezet worden. Je gebruikt hiervoor een gelijkaardig systeem als bij medecontractanten en plaatst op de factuur ‘BTW verlegd’. Selecteer als BTW-optie ‘Verlegd*’. In de factuurnotitie wordt automatisch de melding ‘BTW verlegd’ toegevoegd.
  • Daarnaast heb je nog een aantal minder courante regelingen. Om deze te gebruiken duid je als BTW-optie ‘Andere*’ aan. In de factuurnotitie wordt de lijn ‘* Andere : ‘ toegevoegd die je steeds zelf nog moet aanvullen.
    Er zijn verschillende invullingen mogelijk van ‘Andere*’. Mocht het nodig zijn om meerdere van deze opties tegelijkertijd op de factuur te plaatsen kun je de specificaties van de regeling beter per factuur-item toevoegen i.p.v. onderaan in de factuurnotitie.

    Waarvoor kun je deze optie zoal gebruiken?

    • Het zogenaamde self-billing waarbij jij als klant zelf een factuur opmaakt in naam van je leverancier. Plaats als omschrijving ‘Factuur uitgereikt door afnemer’.
    • De bijzondere regeling voor reisbureaus waarbij de BTW enkel wordt geheven op de winstmarge. Plaats op de factuur ‘Bijzondere regeling – reisbureaus’.
    • De margeregeling waarbij enkel BTW wordt berekend op de winst. Plaats als omschrijving: ‘Bijzondere regeling – gebruikte goederen’ of ‘Bijzondere regeling – kunstvoorwerpen’ of ‘Bijzondere regeling – voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten’.

Met deze uitbreidingen werd eindelijk voldaan aan een tekort van enkele functionaliteiten die toch wel nodig zijn in sommige sectoren.

Vragen of opmerkingen kunnen steeds doorgegeven worden langs de contact-pagina.